dinsdag 18 maart 2008

Recht of krom?

Nu de mogelijke komst van de topklasse steeds dichterbij komt duiken er in de media steeds meer berichten op van zondaghoofdklassers die het zaterdagrecht niet meer van deze tijd vinden en dit recht liefst geschrapt willen zien uit de statuten van de KNVB.

Het zaterdagrecht is het recht om wedstrijden op zaterdag te spelen en daarmee de door de KNVB aangestelde tegenstander te verplichten daar in mee te gaan. Dat recht is ooit in het begin van de 20e eeuw door zaterdagclubs bedongen toen zij tot de bond toetraden en gebaseerd op religieuze overtuigingen (zondagsrust).

Deze week verscheen er een artikel uit het clubblad van DWV op de site van AFC, waarin onomwonden werd gesteld dat dit recht niet meer van deze tijd is en waarbij het bestaan van geloofsovertuiging bij zaterdagclubs in twijfel werd getrokken.

Dit soort uitingen geven maar weer eens glashelder aan waar de kern van het probleem met de op te richten gemengde topklasse zit; het is een cultuurverschil dat de basis is van de scheiding binnen het amateurvoetbal dat nu simpelweg gepasseerd wordt door de KNVB door deze twee takken van de amateurvoetbalsport te gaan mengen.

Het probleem wordt nog groter als er promotie mogelijk is naar het betaalde voetbal, want ook deze tak van voetbalsport zal dan voor het eerst in de historie worden geconfronteerd met dit recht. Dat zal nog lekkere vette discussie op gaan leveren, dat verzeker ik je, want de desbetreffende clubs moeten dus hun eigen wedstrijden op een andere dag organiseren dan waar ze organisatorisch op ingesteld zijn.
Dan hebben we ook nog de degradatieproblematiek, waarbij straks een gedegradeerde zondagclub zich vrijwillig moet gaan opofferen om in zaterdagtak te gaan voetballen en vice versa geldt dat ook voor een gedegradeerde zaterdagclub. Ook dat gaat discussies opleveren die gaan zagen aan de poten van het zaterdagrecht.

Het zaterdagrecht is echter in tegenstelling tot wat enkele zondagclubs denken springlevend. Of denken die clubs echt dat men in belangrijke voetbalbolwerken als Genemuiden, Spakenburg, Urk, Hardenberg, Harderwijk, Rijssen, Veenendaal en Kampen op zondag gaat voetballen. In nog geen 10, 20 of 50 jaar zal dat gaan gebeuren.
Voetbal op zondag betekent in veel van deze dorpen concurrentie met de kerkgang en dat laatste is in die plaatsen nog steeds een drukbezocht gebeuren. Dat betekent dat zaterdagclubs bij (uit)wedstrijden op zondag een gebrek aan vrijwilligers en supporters hebben en dat ook sommige spelers niet op die dag zullen spelen.
Daarnaast zijn er in deze gemeenten verordeningen die de zondagsrust beschermen wat inhoud dat grote evenementen als een topvoetbalwedstrijd niet zijn toegestaan, maar ook kantines niet open mogen zijn.
Daarnaast is een groot deel van de leden van die clubs principieel tegen de inbreuk van de zondagsrust zodat ook op de ledenvergaderingen geen meerderheid te vinden is. praktisch dus de komende tientallen jaren onhaalbaar.

Ik snap ik het probleem en de frustratie van de zondagclubs heel goed, want verplicht worden om je eigen wedstrijden op een dag te spelen waar het je niet uitkomt (denk aan inzet vrijwilligers, werkende spelers e.d.) is heel erg vervelend en daarom verwacht ik ook dat dit een blijvend punt is wat steeds weer terug gaat komen op de agenda en tot irriterende tegenreacties gaat lijden van die zondagclubs (ik spreek uit ervaring vanuit de voornamelijk op zondag spelende handbalcompetitie waar ik dat ook een paar keer per seizoen meemaak..)

Wanneer het zondagvoetbal deze zaak op de spits gaat drijven en actief gaat zagen aan dit belangrijke recht dan blijft er op termijn waarschijnlijk maar 1 optie over: het oprichten van een zaterdagbond zoals Harry Hamstra deze week al prikkelend opperde in zijn artikel over de opperste sovjet (lees KNVB).

Zaterdag (en zondag) amateurs; bezint eer gij begint!

Geen opmerkingen: